Brugte computere, servere og smartphones for millioner af kroner samler støv i depotrum hos danske virksomheder. Mange virksomheder overser værdiskabelsen i brugt IT-udstyr.

Når en ny medarbejder tjekker ind til første arbejdsdag i en dansk virksomhed, er det meget almindeligt, at den første opgave er at fjerne folien på en splinterny arbejdstelefon og bærbar computer.

Og hvis medarbejderen samtidig er ansat som erstatning for en tidligere medarbejder, så er det ikke ualmindeligt, at den tidligere medarbejders IT-udstyr er kørt i kælderen, hvor det støver hen i glemslen.

Dermed går virksomhederne glip af muligheden for forøget værdiskabelse, lyder det fra Niels Peter Holm, direktør i Npvision Group, der en af landets førende virksomheder inden for opkøb og salg af brugt IT udstyr.

– De fleste store virksomheder har så småt fået udarbejdet processer for, hvordan de genanvender brugt IT-udstyr. Men der er også mange, der ikke har – særligt blandt de mellemstore virksomheder har man ikke så meget fokus på, at brugt IT-udstyr faktisk har en værdi, siger han.

Ifølge Niels Peter Holm vil en virksomhed normalt kunne reducere sine investeringer til indkøb af IT-udstyr med omkring 10 procent ved at sælge udfaset IT-udstyr, inden det har fået lov at ligge for længe.

– Computere, servere og smartphones har typisk en levetid på omkring tre-fire år, inden det bliver skiftet ud. Og alt efter standen og fabrikatet er det meget normalt, at en virksomhed kan få 1.000-2.000 kroner for en brugt enhed – men det kræver naturligvis, at udstyret løbende bliver samlet ind og solgt videre, siger Niels Peter Holm.

Nyt liv som skolecomputere

Npvision Group er fast samarbejdspartner med en række store og mellemstore danske virksomheder samt flere af landets kommuner. Typisk forløber samarbejdet på den måde, at Npvision Group bliver adviseret, når kunden har samlet en passende mængde brugt IT-udstyr sammen.

Udstyret bliver herefter afhentet i sikkerhedsgodkendte biler og bragt til virksomhedens hovedkvarter i Risskov nord for Aarhus, hvor teknikere datasletter og gennemgår alle enheder, hvorefter hver enkelt enhed får karakter alt efter kosmetisk og funktionel stand. Hermed kan Npvision Group give en præcis pris på, hvad virksomheden vil få for sit brugte udstyr.

– Danske virksomheder er teknologisk langt fremme, hvad angår medarbejdernes IT-udstyr, og derfor er der gode afsætningsmuligheder internationalt. En del af de computere, som er blevet brugt i store danske virksomheder, får blandt andet nyt liv i mindrebemidlede virksomheder eller som skolecomputere i lande, som ikke har de samme budgetter til indkøb af IT-udstyr, som man har i Danmark, siger Niels Peter Holm, der dog ikke mener, at det er det, der skal få flere danske virksomheder til se muligheden i at sælge sit brugte IT-udstyr.

– For virksomhederne handler det først og fremmest om at få IT-budgetterne til at række lidt længere og sikre, at det brugte IT-udstyr bliver afhændet på en måde, så datasikkerheden ikke bliver kompromitteret. Men at det samtidig sker på en måde, så det godt kan nævnes i virksomhedens CSR-rapport, gør bestemt ikke businesscasen dårligere, siger Niels Peter Holm.

Vores brands

Vi samarbejder med HP Vi samarbejder med IBM Vi samarbejder med Dell Vi samarbejder med Lenovo Vi samarbejder med Adobe Vi samarbejder med Microsoft Vi samarbejder med APC Vi samarbejder med Apple   Vi samarbejder med EMC Vi samarbejder med Hitachi